Kraljevska energija u Garaži – Havarija, Logička greška, Greota i Veto

Koliko se često dešava da odete na svirku bendova koji su toliko duboko u vodama underground-a i da vas svi do jednog naprosto oduševe? Upravo to su doživeli oni koji su došli da podrže bendove Havarija, Logička greška, Greota i Veto u petak, 22. marta, u beogradskom klubu Garaža.

Mladi thrash metal bend Havarija iz Beograda imao je tu čast da otvori ovaj koncert obradom svima poznate legendarne pesme Enter Sandman. Već se tad, po pozitivnoj reakciji koji su izazvali kod prisutnih, moglo zaključiti da ovaj bend neće proći neopaženo kod beogradske publike, a najiskrenije se nadam i šire. Neposredno posle druge numere, koja je takođe bila vanvremenski hit Metallica-e, usledilo je predstavljanje članova benda, a nakon toga, nastavile su da se nižu obrade velikana thrash metala poput Anthrax-a i Megadeth-a. Nismo imali prilike da čujemo nijednu autorsku numeru, što će se, nadam se, uskoro promeniti. Bendu je ovo bio prvi nastup i čini se da je prošao i više nego uspešno.

FOTO: Una Branković
FOTO: Una Branković

Drugi na sceni bio je rock bend Logička greška. Prisutni su imali priliku da čuju širok repertoar autorskih pesama ovog mladog benda, među kojima je najveću šutku i headbangovanje izazvala Australopitekus, koja je njihova najviše metal pesma, prema rečima pevača i gitariste Matije Savkovića, čiju je harizmu i sklonost bodrenju i zabavljanju publike gotovo nemoguće ne primetiti. Posle obrade pesme Macarena, koja se pokazala kao pravo osveženje i pesma za đuskanje, bend je izveo i svoj najveći hit – Svim čulima. Uprkos neumeću fenomenalnog bubnjara da publici iz prvog reda dobaci palicu bez lakših povreda, mora se pohvaliti njegovo tehničko umeće i kraljevska energija koju je uspešno preneo na publiku.

FOTO: Una Branković
FOTO: Una Branković

Usledila je Greota, bend čiji je rad usmeren na metal i punk muziku sa primesom psihodelije. Započeli su svoj nastup autorskom pesmom Obljubljena, koja je nešto inovativno i u potpunosti originalno na srpskoj alternativnoj sceni. Umetnički značaj njihovih tekstova procenila bih kao enormni, a uopšte ne zaostaju ni instrumentalni ni vokalni delovi. Jedino raozočaranje, ako uopšte imam pravo da se tako izrazim imajući u vidu pozitivan utisak koji je bend ostavio na mene i, verujem, ostatak publike, bilo je to što glas glavnog vokala benda, talentovane Dunje Damjanović, nije bilo tako lako razaznati zbog prejakog ozvučenja ostatka benda.

FOTO: Una Branković
FOTO: Una Branković

Poslednji nastup večeri pripao je rock bendu Veto, koji iz svirke u svirku vidno napreduje. Atmosfera koju su kreirali ubitačno dobrim rifovima i brzim ritmom nije se pokvarila ni za trenutak. Bend je izveo kako niz autorskih pesama, tako i obrada, a u jednom trenutku im se na sceni pridružio Andrej Bogićević, gitarista benda Havarija, i otpevao sa njima Ace of Spades legendarnog Motörhead-a.

FOTO: Una Branković
FOTO: Una Branković

Verujem da će sledeći nastupi ovih bendova biti sve više posećivani, budući da su u Garaži svojim talentom i entuzijazmom pokazali ko su i šta su i dokazali koliko vrede.

Ostavite komentar